a
Image Alt
 • Moda  • Inspiracija  • Zlatne šezdesete: doba senzualnosti i glamura!

Zlatne šezdesete: doba senzualnosti i glamura!

60s hair brigitte bardotAko bi se za neko razdoblje, u svijetu mode i ljepote uopšte, moglo reći da je zlatno doba, to su onda pedesete i šezdesete godine!

Moj izbor za ovaj put je “pao” na ’60-e, samo iz jednog prostog razloga, jer je to doba Brigitte Bardot, vjerovatno najljepše žene na svijetu!

I još jednog razloga, kojim se baš i ne ponosim, jer uključuje jedan girl band. Evo šta je posrijedi… po mom skromnom mišljenju najljepši video spot za neku muzičku numeru – uzevši u obzir modni izričaj, makeup i ostale prateće beauty efekte – upravo je uradak jednog “curskog benda” pod nazivom “Girls Aloud”, za koji sam ja prvi put tada i čula, kada sam ugledala taj božanstveni “filmić”.


Jedino po čemu vama mogu približiti ovu, bar kod nas, relativno nepoznatu grupicu, jeste činjenica da je jedna od članica Cheryl Cole, “poznatija” kao bivša žena fudbalera Ashleya Cole-a 🙂

Šta se desilo sa grupom, nisam u toku, moje je zanimanje počelo i završilo sa ovim spotom. Jedino sam u toku tek toliko da znam da je pomenuta Cheryl kasnije nastavila i solo karijeru (o kojoj, oprostićete mi, ne znam ništa) i postala učesnica mnogih zabavnih show projekata poput Plesa sa zvijezdama, američkog X factora, itd.

Ipak, i njena najljepša izdanja upravo su ona inspirisana šezdesetima.

 

 

Da se vratim na početak…

Spot koji sam spomenula, zaista je na fascinantan način replicirao jedno razdoblje. Sve je tako autentično, atmosfera je bajkovita.

Da se Oskar dijeli za vjerodostojnost, ovom spotu bi ga svakako trebalo dodijeliti! Odjeća je očaravajuće lijepa, frizure, šminka, scenografija, i vjerovali ili ne – čak i pjesma!

Sve mi se dopada! Pogledajte zašto…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xPrZ4yAdj8I?rel=0]

Moja ovolika opčinjenost “posebnošću” ove mode, šminke i frizura, nije samo u tome što izgledaju lijepo u okviru ovog video uratka, u ovom kontekstu, nego zato što je sve što ovdje vidite – iako nedvosmisleno ukazuje na razdoblje kojega se dotiče – apsolutno moguće kopirati i do detalja imitirati dan danas, i bez obzira na trendove koji vladaju, da to i dan danas izgleda: SAVRŠENO!

c255257cc9d064e8962406feed58d4bdA to nije slučaj ni sa jednim drugim razdobljem. Imitirate li 20-e, sa sve Getsby haljinom na rese i perjanom trakom oko glave, izgledaćete kostimirano.

Obučete li široku suknju na A, sa topićem srcolikog izreza, stavite traku povrh svoje frizure, crveni karmin i eyeliner, izgledaćete divno, ali kao da ste pošli na maskenbal.4ec6ee48b5dba1115d61b484783395a6

 

 

 

 

 

 

Za zvoncare i cvjetove 70ih, a kamoli sablasnu  modu 80ih i 90ih, ne vrijedi ni navoditi primjere.

Baš zato, jer je modu 60ih moguće kopirati od glave do pete i ne izgledati kao da ste doputovali time machine-om, ona je moj izbor broj jedan! I ne samo zbog toga, postoji još jedan, i još bitniji razlog… ovo je prelijepo!!!

Ovdje možete detaljnije pogledati prizore iz video spota…

Nadam se da ste oduševljeni bar upola koliko sam bila ja i da će vas neki od ovih izgleda inspirisati da se natapirate i namačkarite 😀

Za još “malo” inspiracije pogledajte i ove predivne fotografije, neke porijeklom baš iz šezdesetih, a ostale u modernoj interpretaciji tog zlatnog doba.
A u nekom od narednih članaka čitajte i gledajte kako da postignete ovaj look, uz pomoć detaljnih foto i video tutoriala. Do tada, UŽIVAJTE!

 

 

 

COMMENTS
 • Barbi na šklobicu

  Zaista predivan clanak, my respect.
  Odmah cu primjeniti tapiranje, kol’ko sutra!

  24/02/2017
 • Poštovanje,
  Nikako da stignem da pročitam i da se oduševim uzajamnim divljrnjem prema modi 60-ih. Meni je san da ima i šminku i boju kose kao Brižit, pa od srednje škole sigurno. A i pop art mi jednostavno ne izlazi iz glave, kao sinonim savršeno oživljenih i odjevnih predmeta i enterijera zajedno.
  Iskreno, Ana

  02/03/2017
  • Draga Ana, ja sam zauvijek zarobljena u prošlosti, a moda je jedino čime se mogu u to divno doba vratiti, pa često nosim natapirane punđe i cat eye. Eto bar to 😊

   02/03/2017
POST A COMMENT