Tag Archive | style

Afrika, majka boja i uzoraka


Vjerovatno jedine fotografije koje su mene ostavile bez teksta!
Pisala sam, doduše, onomad, kako je nakon ovih prizora teško nastaviti živjeti svojim bež životom… da ovo bogatstvo, ovaj život otisnut u raskoši boja i motiva oduzima dah, i posrami i obesmisli svaki drugi modni IZRIČAJ, i to isto mislim i danas, nakon stotina pregledanih fotografija kojima sam otkrila porijeklo u pojmu VLISCO – najpoznatije fabrike za dizajn i proizvodnju tkanina sa printom iz afričke kulture, kao i njihova tri najpopularnija dizajna: Wax Hollandais, Super Wax i Java – tako da ako vam ova moja mala enciklopedija uzoraka nije dovoljna inspiracija, pod tim pojmovima, na internetu, možete pronaći cijeli jedan šareni svijet, koji u svoj svojoj ljepoti, u današnjoj modnoj minimalističkoj T-shirt okupaciji (na žalost svakog ljubitelja autentičnosti i egzotičnosti) prolazi gotovo nezapaženo.

Nastavite sa čitanjem

Boja godine: Zeleno, volim te zeleno!


Kada najveći autoritet za boju, Institut Pantone, odredi šta će biti trend, pokorno ga slušaju grafička, dizajnerska, arhitektonska i modna scena.

Jedini svjetski Institut za boje, Pantone, smješten je u New Yorku i diktira trendove cijelome svijetu! Na njihovim preporukama svoje odluke zasnivaju najugledniji svjetski dizajneri – kako oni koji kreiraju odjeću, modne dodatke i parfeme, tako i dizajneri enterijera, namještaja, ukrasa za kuću…

U decembru prošle godine objavili su IT boju za 2017-u, jarku nijansu zelene – Greenery!

Nastavite sa čitanjem

Zlatne šezdesete: doba senzualnosti i glamura!


60s hair brigitte bardotAko bi se za neko razdoblje, u svijetu mode i ljepote uopšte, moglo reći da je zlatno doba, to su onda pedesete i šezdesete godine!

Moj izbor za ovaj put je „pao“ na ’60-e, samo iz jednog prostog razloga, jer je to doba Brigitte Bardot, vjerovatno najljepše žene na svijetu!

I još jednog razloga, kojim se baš i ne ponosim, jer uključuje jedan girl band. Evo šta je posrijedi… po mom skromnom mišljenju najljepši video spot za neku muzičku numeru – uzevši u obzir modni izričaj, makeup i ostale prateće beauty efekte – upravo je uradak jednog „curskog benda“ pod nazivom „Girls Aloud“, za koji sam ja prvi put tada i čula, kada sam ugledala taj božanstveni „filmić“.

Nastavite sa čitanjem

Vodič za formiranje savršenog ormara


Šta god da radite, šta god da želite stvoriti ili promijeniti, počinje sa jasnom slikom o tome kako izgleda vaš cilj.

Tako je i u ovom slučaju – da biste stvorili svoj savršen ormar, morali bi imati bar približnu pretpostavku o tome kako treba da izgleda to čudo, zar ne?

Samo što će vam sada biti utoliko lakše, jer nećete morati ništa da zamišljate, maštate, ni pretpostavljate, prikaz savršenog ormara nalazi se u mom prethodnom članku.

Savladali smo prvu lekciju, i sad kada znate gdje trebate da stignete, možete početi da radite na tome!

Prvi korak u formiranju savršeno organizovanog ormara je, naravno,

ČIŠĆENJE ormara, u doslovnom i prenesenom značenju.

Potom SORTIRANJE odjeće koju ste izdvojili,

PLANIRANJE, tj stvaranje vizije željenog stila, i naposlijetku (eventualno),

KUPOVINA dijelova garderobe koji nedostaju. Nastavite sa čitanjem

Pun ormar i ništa za obući?!


kyle-richards-closet-full-of-designer-bags-21

Svaki dan očajni stojite pred ormarom, koji puca po šavovima, a vi kasnite na posao jer, podrazumijeva se, nemate apsolutno ništa da obučete!

Gomila stvari je ispred vas, ali ne znate šta da radite s njima.

Ne sviđaju vam se…

Dosadile su vam…

Da stvar bude gora, odjeća koju ste prije tri dana, saaatima, tako uredno slagali na policama, sada su nepregledni mali tornjevi u Pizi, jer kada vam ujutro zatreba dvanaesta majica odozgo iz jedne od tih hrpica, i vi je raskupusate, u bjesomučnoj žurbi omrznutog rituala oblačenja za posao (ili gdje god da ste pošli), nemoguće je sačuvati to u onom redu u kojem ste ostavili.

A košulje na čije ste peglanje potrošili pola dana uopšte nisu u stanju da vise u ormaru, jer da bi nešto visilo morao bi postojati vazduh između odjeće, a toga u vašem ormaru odavno nema, nego se odjeća guši, spljoštena i sažvakana.

A i vi se osjećate ugušeno i sažvakano, jer ste upravo izračunali koliko dragocjenog vremena (i živaca) trošite na nešto što je tako banalno kao što je oblačenje.

Nastavite sa čitanjem

Moda za trudnice i mame


maternity-clothes-maternity-fashion-trends-and-tendencies-2017-maternity-dresses-4

Kao neko ko se u obe svoje trudnoće udebljao po 30 kg (što nikako ne opravdavam, samo konstatujem), uz sve osude od strane ljekara koji me opsesivno „vagao“ kao da mu je samo to posao – muku sam mučila i sa glavom i sa guzi*om.

Zglavom, jer me pekla savjest što su razne Nikoline Pišek u sedmom mjesecu deblje samo kilogram i po, dok ja toliko dobijam dnevno, a zguzicom, jer sam građena tako da mi sve i gram završi na (da se uljubaznim) stražnjici i bokovima. Tako da sam se nezaustavljivo penjala, svakim novim mjesecom trudnoće, na novi konfekcijski broj hlača i nabujala sa 36 na 44!

U svakom slučaju, debljali se vi u skladu sa ljekarskim tablicama ili novostečenim apetitom, promjena oblika tijela je neizbježna, pa vam vaša stara garderoba postaje ili potpuno neupotrebljiva ili u njoj izgledate očajno. A na našem tržištu, ponuda garderobe za trudnice je uglavnom vrlo skromna i rijetko u vezi sa trendovima.
Nastavite sa čitanjem

TOP 10 nijansi za jesen


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada najveći autoritet za boju, Institut Pantone, odredi šta će biti trend, pokorno ga slušaju grafička, dizajnerska, arhitektonska i modna scena.

Da, to zaista postoji – PANTONE, institut za boje, smješten je u New Yorku (a gdje drugo) i diktira trendove cijelome svijetu!

Bez obzira da li je u pitanju prognoza trenda boja koje će obilježiti narednu sezonu, razvoj rješenja za brend i pomoć pri odabiru paleta za proizvode, Institut kreira uvijek jedinstvene strategije boja za kompanije, koje na najbolji način odražavaju identitet i vrijednost brenda. Na njihovim preporukama svoje odluke zasnivaju najugledniji svjetski dizajneri – kako oni koji kreiraju odjeću, modne dodatke i parfeme, tako i dizajneri enterijera, namještaja, ukrasa za kuću…

Nastavite sa čitanjem