a
Image Alt
 • Moda  • Inspiracija  • SRPSKA OPEN 2023: Šta obući na teniski meč?!

SRPSKA OPEN 2023: Šta obući na teniski meč?!

Dakle, šta obući na tenis ili kad god želite da izgledate kao da imate neka teniska posla. Mislim da svi to znate, pa šta god napišem, čini mi se suvišnim, očiglednim i podrazumijevanim, ali zanemariću tu pretpostavku, pa pisati kao da recimo ne znate.

Počećemo od najmanje bitne stavke, ali poželjne – kombinacije boja.

Plavo-bijelo je uvijek dobar izbor, uvijek izgleda svježe, uredno, preppy, ljetno… međutim kad se pomene plavo-bijelo, svi uvijek pomisle isključivo na pruge jer to i jeste najlogičniji izbor, ali nije nužno da to bude prugasti uzorak jer je ta kombinacija boja lijepa u svakoj opciji, pa možete da nosite i jednobojne stvari koje uključuju te elemente. Ono zbog čega plavo-bijelo uvijek izgleda još ljepše i ono što dodatno naglasi taj skladni duet jeste odabir neke jarke akcentovane boje, koja će “razbiti” tu klasiku. Najčešće je ta “razbijačka boja” crvena jer se zaista najbolje uklapa, ali predlažem da je koristite umjereno, da detaljima i dodacima, poput torbice, patika/cipela, crvenog ruža, marame, nakita itd…

Ja sam ovaj put odlučila da to bude zelena, da ne budem dosadna s logičnom crvenom. Kako god, ta jarka nijansa može biti bilo koja vesela boja koju volite, ali neon žuta, zelena i narandžasta su najbolje opcije.

Druga stvar, daleko važnija od boja jeste PRIKLADNOST koja za sobom uvijek povlači i UDOBNOST.

 

Prikladnost znači da – ne samo da outfit morate prilagoditi prilici – nego i funkciji. Razmislite o tome šta ćete da radite na mjestu na koje idete – da li ćete tu dugo da stojite, sjedite, hodate, da li ćete biti na suncu, u hladu, na vjetru, kiši, kraj vode, itd… jer spram tih konkretnih uslova morate odrediti vrstu odjeće i obuću. Jer suknja i hlače mogu biti lijepi i udobni ako stojite, ali možda to nisu kad sjednete. Često viđam žene u prekratkim suknjama na sjedećim manifestacijama jer je očigledno da su zaboravile da u toj odjeći trebaju sjediti tako da budu pristojne i da im bude udobno. Mislite o tome.

 

Ako ćete dugo sjediti, odjeća mora biti udobna, ako ćete hodati, obuća mora biti udobna, ako prži sunce, morate imati šešir/kačket, sunčane naočale, torbu u koju može stati voda, lepeza, maramice, i sl. Ako je hladno i pada kiša, zate valjda šta vam treba

Svakako je poželjno – pržilo, duvalo ili padalo – da se obučete SLOJEVITO, po receptu dr Nade Macure pogotovo ako na jednom istom mjestu provodite sate, neminovno je da se temperatura promijeni, tj da poslije određenog vremena postane neprijatno, bez obzira na celzijuse. Biće vam prevruće ili prehladno, pa uvijek razmislite o dva ili čak tri sloja odjeće. Ja sam preko ove lagane haljine (kojoj se mogu zavrnuti rukavi i raskopčati izrez u slučaju velike vrućine, skinuti štrample itd…) obukla sako da zadovoljim temperaturu od 20ak stepeni, ali sam ponijela i duks koji sam nabacila na ramena, za slučaj da zahladi, ili ga staviti ispod g… na stolicu.

 

Još jednom napominjem, veličina torbe mora biti prilagođena potrebama koje ćete imati na nekom mjestu. Zato postoje večernje torbice i dnevne, elegantne i sportske i ove neke napola, poput mog ruksaka, koje su dovoljno lijepe da ispoštuju osnovni dress code tzv. sportsku eleganciju, ali dovoljno praktične da ponesu sve ono što mi treba.

Obuće što se tiče mislim da je suvišno reći da je peta, koje god visine, apsolutno nepoželjna na ovakvom mjestu, ali da ravna obuća za koju se odlučite treba biti u skladu s outfitom. Lijepe patike, espadrile, baletanke i sl. S tim da baletanke i potpuno ravna obuća, bez ikakvog đona i uzvišenja nikako nisu dobar izbor ako npr. taj vaš odlazak negdje podrazumijeva dugo stajanje (koncert) ili šetnju. Obuća je JAKO VAŽNA i pogrešan izbor vam bukvalno može upropastiti cijeli dan. Kaže žena s čukljevima i jednom nogom kraćom, jer meni je obuća najvažnije od svega, inače umirem od bolova.

Frizuru takođe treba prilagoditi, tako da vam – prije svega – NE SMETA. Da vam nije vruće ispod puštene kose, da vas rep ne ometa da stavite šešir, da se ne ŠLJEGNE poslije pet sati ako je zahtjevna, pa birajte jednostavnije opcije, ravnu kosu koja se neće odviti/pokvariti, niski, rep ili pletenicu.

Ista stvar važi za makeup, jednostavno, umjereno, svježe!

Jedino ŠČIM uvijek tvrdim da smijete pretjerati jesu modni dodaci, karakterne crte materijalizovane kroz te sitne detalje koje biramo da njima ukrasimo odjeću.

Eto, nadam se da nisam smorila da ste imali neke koristi od ovih stvari koje valjda svi znaju ali ja kud god se okrenem, čini mi se da ih olako zaboravljaju jer su navodno jasne i lake, pa naprosto zaboravimo da ih se sjetimo.

P.S. Moja haljina, pojas, sako, kačket i torba – sve Tommy Hilfiger @Fashion & Friends.

Patike Guess.

Sat i prsten Swarovski Retailer Banja Luka

Narukvice Lotus i naočale Balmain INOMA.

Photo by dragi Marko kojemu nije bilo teško doći samo na pet minuta da ufotka pet fotografija MT Photography.