a
Image Alt
 • Moda  • Trendovi  • TOP 10 nijansi za jesen

TOP 10 nijansi za jesen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada najveći autoritet za boju, Institut Pantone, odredi šta će biti trend, pokorno ga slušaju grafička, dizajnerska, arhitektonska i modna scena.

Da, to zaista postoji – PANTONE, institut za boje, smješten je u New Yorku (a gdje drugo) i diktira trendove cijelome svijetu!

Bez obzira da li je u pitanju prognoza trenda boja koje će obilježiti narednu sezonu, razvoj rješenja za brend i pomoć pri odabiru paleta za proizvode, Institut kreira uvijek jedinstvene strategije boja za kompanije, koje na najbolji način odražavaju identitet i vrijednost brenda. Na njihovim preporukama svoje odluke zasnivaju najugledniji svjetski dizajneri – kako oni koji kreiraju odjeću, modne dodatke i parfeme, tako i dizajneri enterijera, namještaja, ukrasa za kuću…

Direktorica Instituta, Leatrice Eiseman, kaže da se u svojim razvojnim idejama, koriste prije svega psihologijom boja i njihovim uticajem na odluke čovjeka, dokazanim kroz višegodišnja istraživanja preferencija potrošača i korisnika.

„AKO JE 80% LJUDSKOG ISKUSTVA STEČENO VIDOM, SHVATIĆEMO DA JE PRAVI IZBOR BOJE PRESUDNA ODLUKA!“

 

tiffanyOni su, između ostalih mega projekata, zaduženi za čuvenu plavu tirkiznu boju najpoznatije draguljarske kuće na svijetu Tiffany. Međutim, oni trendove ne samo da kreiraju, nego i prate, pa su tako kreirali Minions žutu, po uzoru na popularni crtić.

Kreiranje novih i jedinstvenih nijansi bio je imperativ i u ovogodišnjoj sezonskoj paleti za jesen 2016. Modni diktat za ovo, bojama najraskošnije godišnje doba, opravdao je očekivanja. Među 10 odabranih nijansi, iz njihovog kreativnog laboratorija, izašlo je čak 6 potpuno novih boja!

pantone-fashion-report-fall-2016

Iako svi mi, modni zaluđenici poput mene ili normalan svijet 🙂 boje gledamo jednakim očima, vidimo ih drugačije. Nemam ništa drugo ovdje da ponudim kao zaključak doli ove otrcane, ali tačne fraze: Ljepota je u oku posmatrača.

Tako je i moja „recenzija“ ove kolorame obojena mojim subjektivnim doživljajem, pa su i sugestije dijelom odraz moje preferencije prema određenoj boji, ali sam se trudila da pružim i objektivne smjernice koje važe kao standardna pravila u pogledu kombinovanja boja i materijala.

Osim toga, poštujući pravila pravopisa našeg jezika, imena boja koja su im nadjenuli njihovi stvaraoci, smatram „vlastitim imenom“, i stoga originalne nazive boje nisam imala namjeru da prevodim, ali sam im ipak dala opisni karakter, kombinujući njihovo izvorno značenje i svoju interpretaciju nijanse.

To svakako nije bio težak zadatak jer su boje ove jeseni, više nego očigledno, potekle iz prirode, pa imamo tonove koje odražavaju četiri elementa: vatru (Aurora red), vodu (Riverside), zrak (Airy blue) i zemlju (Potter’s clay).  Dok su se preostale nijanse preselile sa bujnih livada (Lush meadow) i jesenjeg lišća u rasponu od žute (Spicy mustard) do kedrovine (Dusty cedar). Inspiracija faunom došla je od jedne vodene zvijeri, u opasnoj sivoj nijansi, opasnog naziva (Sharkskin). Dok su ljubičasta (bodacious) i bež (warm taupe) jedine „industrijske boje“ u ovoj paleti.

riverside

1. RIVERSIDE: Ova je boja isuviše topla i “mekana” pa mene ne asocira na rijeku iz svog originalnog naziva. Utoliko više što smatram da ovako meka nijansa najviše dolazi do izražaja upravo na takvim materijalima – plišu, kašmiru, krznu i štofu, i da će najbolje izgledati na jaknama i kaputima, kao i modnim dodacima, šalovima, rukavicama, kapama… Druga asocijacija mi je teksas, jer je ovo tipična jeans nijansa i prema tome pruža nebrojeno mogućnosti za kombinovanje (jer kao što znate, jeans se slaže uz apsolutno sve) ali ove jeseni nemojte birati svijetli, isprani, niti jako tamni jeans, već upravo ovu bogatu nijansu srednjeg tona, koja će najatraktvinije izgledati uz komplementarne tonove, žutu i crvenu (možete isprobati senf žutu i jarku crvenu iz aktuelne jesenje palete). Tipičan odabir je i slaganje uz srodne, analogne tonove, neutralne, i sive (pogledajte sharkskin u ovoj paleti) kao i druge plave nijanse, naročito prelijepu nebeski plavu koja je susjedna nijansa u paleti.

airy-blue

2. AIRY BLUE: Prozračna vazdušasta nijansa je bukvalan i, za razliku od prethodne boje, najbolji mogući opis ove lagane nježne nijanse. Kao što sam već napomenula, odlično će se slagati uz prethodno opisanu Riverside plavu, tj jeans, jer je monohromatski look uvijek odličan izbor kada želite efektan izgled bez mnogo kolorističkih zavrzlama. Ukoliko pak želite da postignete nešto atraktivniji izgled, ja uz plavu uvijek predlažem žutu, ali mislim da je ova boja previše nježna i da bi se izgubila u tom tandemu, pa ju je bolje ne gušiti jakim kontrastima, nego naglasiti, elegantnim jednostavnim čistim tonovima, bijelom, sivom i crnom.

sharkskin

3. SHARKSKIN: Opasan naziv za opasnu boju – ajkulina koža. Upravo je takva. Ja je zovem i betonski siva što je moram priznati ružan naziv, ali jedno je sigurno, outfit u ovoj boji zabetonira svakog slučajnog prolaznika. U pozitivnom smislu, naravno. Kao što joj ime kaže, najbolje će izgledati na kožnim predmetima i asesoarima. Pogotovo brušenoj koži, čizmama, gležnjaricama, torbama, kao i na teksturisanim materijalima koji podsjećaju na kožu, uskim rokerskim hlačama ili helankama u kombinaciji sa džinovskim „oversize“ pletenim džemperima u istoj nijansi. Ili, potpuno suprotno, za svečane varijante – na ženstvenim, klizavim, satenskim i svilenim bluzama i haljinama. Najbolje ju je kombinovati uz kraljicu boja – crnu, takođe u kožnom izdanju. Za nježniji look, birajte žutu i to upravo senf nijansu iz ove jesenje palete, kao i svijetlo plavu o kojoj sam prethodno govorila. A za upadljivije outfite, napravite kontrast sa crvenkastim i ljubičastim tonovima.

aurora-red

4. AURORA RED: Ova boja je nevjerovatna! Nijansa ove crvene je toliko čarobna, da iako sam, doslovce blejala u nju danima, nisam mogla u potpunosti da odredim od čega su je dobili?! Čak sam i „provaljivala“ ove pantone šifrice koje inače stoje pored naziva boje, sve u pokušaju da odgonetnem koje su boje miješali da bi dobili ovu prekrasnu crvenu. Mislite sigurno o čemu ova brsla, to je obična crvena boja. O ne, nije. Vrlo je teško, sa crvenom bojom, više nego bilo kojom drugom, postići ton koji ne izgleda dosadno, isprano i jeftino. Ova boja je sve suprotno od toga – divna bogata vatrena nijansa, ima u sebi taman onoliko narandžaste da ne bude dosadna, i taman toliko crne i smeđe da bude mračnija i egzotičnija od obične „karmin“ crvene. Poput Riverside plave, i ova me boja asocira na luksuzne materijale, na dvorske kamarile, kraljevske plašteve, raskošne otomane i naravno ruže. Ova boja izgleda fantastično na svemu, ali moj prvi izbor bi bio, ne odjevni predmet, nego ruž i lak za nokte, ali isključivo u mat varijanti, jer tako teksturom zaista i podsjeća na pliš.

warm-taupe

5. WARM TAUPE: Moja omiljena boja! “Pa zar ova mrtvačka?”, česta je reakcija na moj izbor, ali nešto tako jednostavno a upečatljivo, kao ova boja, gotovo da ne postoji. U ovoj boji sve izgleda decentno i mirno, a istovremeno moćno, skupo i otmjeno. Skoro da ne možete kupiti dovoljno ružan ni jadan odjevni predmet a da ga ova boja ne može spasiti. U kombinovanju sa drugim bojama, gotovo da ne možete pogriješiti. Iako najbolje izgleda sama sa sobom, i ja je tako najradije nosim, od glave do pete, u samo nešto svjetlijim ili tamnijim tonovima iste nijanse. Što i jeste nepisano pravilo ovih tipičnih „nude“ nijansi, koje su s razlogom najpopularnije u posljednjih par godina, pa ako želite postići celebrity look, držite se bezbojnih boja 🙂

dusty-cedar

6. DUSTY CEDAR: Baš tako, „prašnjava kedrovina“, ona neka muljava nijansa, što nikad ne možete objasniti koja je to boja i svako je drugačije tumači. Moraću dati negativnu kritiku. Meni najviše liči na neku smeđkasto prljavo rozu, blatnjavu nijansu, čiji nisam ljubitelj. Odjevni predmeti u ovoj boji mi uvijek izgledaju staro i nošeno, jer boja izgleda kao da je nekada bila intenzivnija, pa izblijedila od pranja. Ali može izgledati fantastično kao detalj, da li u kombinaciji sa drugim bojama na nekom cvjetnom uzorku, i samo tada ostavlja lijep utisak jer je romantična pa je i vidim isključivo u ženstvenim materijalima i detaljima, na čipki, karnerima, volanima, cvjetićima, ili na sitnim dodacima kao što su ukrasi za kosu, minđuše, prstenje, privjesak na torbi.  Međutim, zbog svoje „muljavosti“, na licu djeluje prirodno i fantastičan je izbor za šminku – rumenila, sjenila i ruževe za usne!

lush-meadow

7. LUSH MEADOW: Bujna livada, vala baš. Ili po naški, trava zelena. Jarka zelena, iako ne moja omiljena, ako se upotrijebi na pravi način može izgledati vrlo atraktivno, pogotovo ako je nose brinete i crnke. Najljepša je u lepršavim materijalima, haljinama, suknjama, bluzama, ali ne izgleda lijepo na jaknama i kaputima. Cipele i torbe će takođe izgledati loše, sve me to previše podsjeća na šumske vilenjake, dvorske lude i cirkuse, pa zato treba biti oprezan i pokušati izbjeći sve te zamke u koje nas mogu uvaliti asocijacije na ovu boju. Sa druge strane, kožne rukavice, pleteni džemperi, plišane torbice, zanimljivi dodaci, a pogotovo nakit u boji smaragda, pun su pogodak.

spicy-mustard

8. SPICY MUSTARD: Još jedna odlična jezička odrednica za boju. Senf, pa još i spajsi. Iako nisam ljubitelj žutih nijansi, ova je itekako moćna. Izgleda tako egzotično i… naprosto, moderno! Ovakve boje najviše volim na modnim dodacima, na opasnim malim torbicama, kaiševima, na cipelama, maramama, nakitu. Međutim, ako se odlučite za odjevni predmet u ovoj boji, on zaista mora biti izrađen od kvalitetnih materijala jer težina ove boje zahtijeva i težak materijal. Ili, u slučaju laganijeg materijala, imperativ začinjenosti ove boje se mora nadoknaditi raskošnim krojem – „A“ silueta širokih sukanja, haljina i pelerina, iscrtana u bogatstvu nabora koje prirodno stvara kružno krojena tkanina izgledaće meko, podatno i romantično.

potters-clay

9. POTTER’S CLAY: Ni glina ni ilovača ne zvuče lijepo, ali je ova masna, moćna, konjak smeđa boja najbolji izbor koji možete napraviti. Najljepše izgleda na kožnim predmetima i to u brušenoj koži.  Kožne cipele, čizme, torba i kaiš u ovoj boji su, što se mene tiče, must have – svake godine i u svako godišnje doba. To je osnovna, vodeća boja pogotovo za jesen! Ovo je hit nijansa, jer poput jeansa ide uz apsolutno sve. Najefektnija je uz jarku crvenu, plavu i zelenu. Bilo da je nosite samu ili u kombinaciji sa drugim bojama, ona svemu daje toplinu jer to je boja kože i zemlje, najprirodnija i najjesenskija od svih nijansi. Savršena boja, za sve, uz sve, uvijek. Boja koja nikada ne izlazi iz mode.

bodacious

10. BODACIOUS: Od svih boja iz spektra, ljubičasta boja uopšte, pa tako i ova nijansa, najteže su za kombinovanje. Niti ih može nositi svako, niti ih možete nositi na bilo čemu. Ova boja bolje izgleda na namještaju i kristalnom suđu iz osamdesetih, nego na odjeći. Na svemu bolje nego na odjeći. Mogu je zamisliti samo na radnom mantilu i borosanama čistačice u Domu sindikata. Ukoliko, pak, ima svojih ljubitelja, ovu je boju najbolje kombinovati sa crnom, koja joj jedina može dodati prijeko potrebnu dozu elegancije.


Sada kada znate koje nijanse će biti apsolutni hit ove jeseni, neka vam to bude vodič u kombinovanju vaših omiljenih odjevnih predmeta kao i odabiru novih modnih poslastica.

I ja ću biti vrijedna, i za sljedeći članak iskombinovati neke opasne jesenje outfite od ovih finih boja i postarati se da modne mačke koje čitaju moje članke budu obučene „po posljednjoj modi“!

U međuvremenu, neka vas inspirišu ove prekrasne palete…

pantone-paleta


Foto credit: Pantone, Tiffany

Članak objavljen na portalu Mamaklik.


AUTOR: Bojana Mutić

POST A COMMENT