a
Image Alt
 • Moda  • Inspiracija  • Modni savjet – monohromatsko oblačenje

Modni savjet – monohromatsko oblačenje

Dakle, da uz ove fotke napišem samo “INSPIRASJON” nije dovoljno, jer se javi neki stilista iz mase – ŠTA TI JE TO, BEZVEZE, SVE JEDNOBOJNO, KAKVA JE TO INSPIRACIJA?!!!

Definicija inspiracije nije balska haljina od 10 metara tila sa cvijećem, kakvu je neki dan nosila Sharon Stone na crvenom tepihu Kanskog festivala, pa se ja zgrozila a vi oduševili, to je prosto modni događaj koji malo kome može pomoći u njegovim svakodnevnim odjevnim mukama.

Takođe, fotografije nekih lijepih odjevnih kombinacija koje vam prezentujem – bilo u rubrici WISH LIST utorkom ili u svojim promocijama modnih brendova – mogu biti ideja za čije sprovođenje je potreban određeni angažman. Ili nešto morate da kupite ili morate malo dublje da pročačkate po svom ormaru da bi sklopili neke smislene kombinacije.

A za ovaj tzv inspirasjon vam ne treba ništa, osim što će vas podsjetiti na činjenicu da uvijek u ormaru morate da imate neki (manje više) basic jednobojni bezoblični komad koji možete da nabacite preko sebe kad god ste u žurbi, a želite da izgledate iole pristojno. Predlažem (kao i uvijek kad je tema effortless look) da ti basic komadi budu, logično, u neutralnim bojama – crna, bijela, siva, bež, kamel i sl. i naravno da im i kroj bude „neutralan“ i bazni, u smislu da tim krojem nije unaprijed destinirana namjena tog odjevnog predmeta. Da bude ravan, pravougaon ili kvadratni, nestrukiran, bez naglašenog izreza ili bilo kakvih detalja.

Jer, čim komad odjeće ima neku napadnu boju ili uzorak, već OTPADA jedan broj prilika za koje nije prikladan. Ista je stvar sa dužinom (ako je posrijedi suknja ili haljina) i izrezom, kao i strukom. Ako je nešto previše kratko, izrezano, strukirano, ne možete u tome gdje god i kad god. Iz tog razloga je anemičnost i bezobličnost baznog predmeta ono što ga i čini baznim i apsolutno upotrebljivim u svim mogućim situacijama.

A ono što je posebna draž tih univerzalnih komada jeste činjenica da modnim dodacima od njih možete kreirati poseban look. Ja sam konkretno uz ovu haljinu dodala malo (više) nakita i poprilično upadljivu obuću i torbu kako bih je učinila ŠIK dnevnom kombinacijom.

Moram ujedno i priznati da haljina koju ja nosim nije baš reprezentativan primjerak baznog predmeta o kojem je ovdje riječ, ali poslužila je svrsi i mislim da se svakako razumijemo.

Ja npr, u ormaru imam sigurno 20ak crnih, bijelih i bežkastih tunika/majičetina/haljina/košulja dugih i kratkih rukava (uglavnom pamučnih i uglavnom kupljenih u HM-u ili Zari) koje upravo koristim na gore opisan način.

Nekad ih nosim potpuno same (po kući i „okokuće“ kad su paklene vrućine) na papuče, nekad ih nosim uz helanke ili preko biciklističkih ili hlača uz patike i baletanke, nekad ih nosim uz puno nakita i lude torbice ili cipele pa mogu proći i kao večernji look.

Njihova je primjena zaista multipraktična i savršena upravo za sve one dame koje i u nekim običnim prilikama vole izgledati uredno i prisebno (objasniću prisebno) a od iste te odjeće kreirati nešto potpuno drugačije uz razne dodatke.

Da sad objasnim prisebno. Znate one situacije kad IZLEĆEMO iz kuće na frku, šta god da je u pitanju, do prodavnice, ne daj bože doktora ili iz kakvih god razloga, često izletimo u nekom ludilu u kojem se zateknemo pa tako u žutoj flekavoj trenerci sa Metallica majicom, rozim čarapama i zelenim natikačama trčimo gdje god…

A ponekad je na toj destinaciji na koju smo potrčali potrebno i poželjno izgledati PRISEBNO – jer, vjerovali ili ne, ljudi će se drugačije odnositi prema šarenoj flekavoj osobi i crno bijeloj urednoj osobi. Zbog toga, odavno, kod mene sve DŽAKE, pokućne okolokućne, sve je crno ili bijelo i sada se sve sa svime slaže i sve uvijek izgleda uredno i prisebno i mnogo je lakše ne razmišljati – barem u nekim svakodnevnim situacijama – na šta ličimo i šta nosimo. Za šta god da se uhvatite, dobro ste se uhvatili.

Toliko o BASIC-u danas!

Pišite mi o čemu ubuduće želite da pišem u INSPIRASJON rubrici.