Zrno graška na princezi: Dolce & Gabbana Spring Summer 2018 Fashion Show


Radni naslov ovog članka bio je: “Kako su Stefano i Domenico kominjali grašak.”, ali obzirom da sam jedva ustanovila tačnu frazu za taj arhaični izraz koji označava proces vađenja graška iz mahune, pa samim tim došla do pretpostavke da mnogi neće znati o čemu se radi, a ni imati razumijevanja za moj čudan smisao za humor – odlučila sam da se poigram imenom bajke, jer za princezu na zrnu graška sigurno svi znaju, kao i za slavna prezimena Stefana i Domenica.

Domenico Dolce i Stefano Gabbana opet su ostavili bez daha, čak i one koji znaju šta mogu očekivati, na uvijek originalnim predstavama ovih čarobnjaka.

Ipak, više od same revije, mene je oduševio snimak iz backstage-a, i zato bih njemu ustupila prioritetno mjesto u ovom modnom raportu.

U novoj kolekciji fantastičnog dvojca, nema princeza na zrnu graška, ali one zato nose džinovske graškiće na svojim princez haljinama. I ne samo grašak, ima tu i mrkve, rajčica, papričica, poriluka, glavica kupusa, cannelloni palačinkica, peretaka, zlatnih ribica, zebri, pilića, Bogorodica,  i kojekakvih čudesa, inače svojstvenih ovom brendu.

D&G je poznat po, najblaže rečeno, čudnim motivima, koje naposlijetku svi rado prihvate i nose, koliko god bizarni bili.
To je školski primjer fraze “diktiranje trendova”. Pretpostavljam da će ovo ludilo slijediti i svi high street brendovi, pa uskoro možemo očekivati voće, povrće, domaće i divlje životinje na garderobi za običan narod 🥕🍅🥦🦓🐥🐟
 
Osim flore i faune, osnovni motiv revije bila je “QUEEN OF HEARTS”, zločesta i slatka kraljica iz Alise u zemlji čuda, pa tako interesantnu scenografiju modne revije, čine džinovske igraće karte baš poput onih koje Kraljica srce zaziva u crtiću: “Dovedite sve karte, dovedite sve karte! I odrubite im glavu!”
Ti su mi motivi i na odjeći najefektniji, i daleko prihvatljiviji nego li gore nabrojane ludosti. Iako, ne bi me čudilo da osvanem sa glavicom kupusa na majici, ako se pojavi kakva jeftina kopija.
Ili je ono možda kelj?!
Bilo kako bilo, ova se dvojica genijalaca očigledno odlično zabavljaju i tu zabavu itekako dobro naplaćuju, a to je valjda životni san svakog kreativca, i ja sam uvijek iskreno fascinirana idejama koje izrode, bez obzira na njihovu estetsku (ne)prihvatljivost.
Njihovo pretjerivanje uvijek graniči sa kičom, ali toliko je pretjerano da nadilazi kič. Jer kič nastaje spontano, slučajno, iz gluposti i neznanja, a ovo su dobro promišljene umotvorine, sve je poslagano sa razlogom i smislom, svaki kamenčić na svakoj latici svakog cvijeta koji krasi komadić ručke na torbi ili đonu. Svaki stoji na svom mjestu iz nekog matematički proračunatog razloga.
Perfekcionizam – to je ono što ne dopušta da se ovo nazove kičastim. Previše bolesno uredno je poslagano, i zato je potpuno nebitno da li su poslagani pilići, mrkve ili šljokice… ili sve zajedno.
Kao dio te proračunasti stoji i činjenica da u svakoj kolekciji imaju i segment “običnih”, jednostavnih, jednobojnih (najčešće crnih i bijelih), uslovno rečeno – basic komada.
I u tim je kreacijama, naravno, prisutna osobenost haute couture kulture, ali svakako podilaze ukusu širih nenarodnih masa. Revija i počinje tim crnilom,…

A onda nastaje potpuno ludilo…

Ukoliko vam je ipak draže secirati detalje na fotografijama, predlažem da uživate u ovoj fotogaleriji, jer je ona prava poslastica za sve modne forenzičare.

Dolce & Gabbana – bez konkurencije!


AUTOR: Bojana Mutić

2 thoughts on “Zrno graška na princezi: Dolce & Gabbana Spring Summer 2018 Fashion Show

Ostavite komentar. Hvala ♥

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s