Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned


 Ona je katarska prva dama, supruga šeika Hamad bin Khalifa Al Thani-ja, majka sedmoro djece, dama zaslužna za modernizaciju Katara, velika humanitarka i uspješna poslovna žena impozantne biografije.
Mozah je jedna od njegove tri žene, tačnije druga „po redu“, ali se svojim obrazovanjem, ambicijom i naposlijetku bezvremenskom ljepotom, istaknula kao neprikosnoveni broj jedan u životu jednog od najbogatijih ljudi svijeta, o čemu svjedoči i činjenica da je njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dijete katarskog vladara, proglašen za prestolonasljednika i nosi titulu sadašnjeg emira.
Kao što rekoh, impozantna biografija, koja u potpunosti izblijedi zajedno sa svim gore nabrojanim podacima, onog momenta kad vidite njenu sliku.

Njena neobična ljepota, veličanstveni izraz lica poput onog na zlatnoj skulpturi egipatske kraljice Nefertiti, njeno ponosno držanje, strogoća i ženstvenost, elegancija, glamur, nevjerovatno strahopoštovanje i divljenje koje izaziva svojom gotovo vanzemaljskom pojavom upravo su slika onoga što označava pojam PLAVA KRV.

Plava krv, aristokracija, kraljica, ona utjelovljuje te pojmove!
Izgleda kao da je upravo izašla sa seta hollywoodskog filma 50-ih, i to najviše zbog turbana koji su – kao i duge haljine, sve redom raskošne kreacije haute couture dizajnera – postali njen zaštitni znak.
Međutim, u njenom posjedu nisu samo puni ormari skupih dizajnerskih komada, već je na poklon od muža dobila i vlasnički udio u Tiffany-ju, kao i francuskom multinacionalnom konglomeratu LVMH (Louis Vuitton Moet Hennesy) koji objedinjuje preko 60 najluksuznijih svjetskih modnih brendova.

Iako bi se o njoj i njenim zaslugama za čovječanstvo mogao napisati roman, i iako te zasluge sežu daleko iznad ovih estetskih kojima sam ja ovdje pridala pažnju, ipak se neću udaljiti od te činjenice, da ona svojom pojavom uljepšava ovu planetu, i da je to (bar meni) sasvim dovoljno.


AUTOR: Bojana Mutić

Ostavite komentar. Hvala ♥

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s