Suzite svoje tijelo optičkim iluzijama!


Znate li kako da se SUZITE odjećom?!
Glavni saveznici u stvaranju optičkih iluzija na našem tijelu su boje, odnosno njihov raspored i uzorci, i ništa manje bitno – kroj!
Sve su to “trikovi” koji – ukoliko ih pametno upotrebljavate – mogu pomoći vašim proporcijama, odnosno suziti vas na mjestima na kojima to želite, sakriti eventualne nedostatke, i obrnuto, naglasiti one dijelove tijela koje želite istaći.

Isto tako, pogrešnom upotrebom ovih elemenata, najčešće iz neznanja, možemo napraviti loš izbor i još više naglasiti neke mane.


Svi ste sigurno nekad vidjeli ovu čuvenu optičku iluziju. Ona je najbolji dokaz koliku MOĆ ima linijica smještena na pravo mjesto. Obe ove linije su jednake dužine, ali zahvaljujući percima na krajevima linije, gornja izgleda duže. Mnogo duže 🙂
To je upravo najbolji dokaz da je upotreba geometrije u modi itekako bitna. Pod uslovom da ste svjesni svojih vrlina i mana, odnosno da znate koje dijelove tijela želite prikiriti a koje naglasiti.
Ako niste sigurni u to kojem obliku tijela pripadate, i u kom smjeru treba da ide vaše prekrajanje, pročitajte ovaj članak za početak: ODIJEVANJE U SKLADU SA OBLIKOM TIJELA.


PRVO PRAVILO: VERTIKALNE PRUGE

Kad smo već kod linijica i geometrije, odmah ću i spomenuti linijice, odnosno prugice, kao vjerovatno najraspostranjeniji geometrijski uzorak u modi.
Svima je poznat učinak prugica na obline, odnosno da vertikalne linije optički sužavaju, odnosno izdužuju tijelo, gdje god da ih smjestite.
Lijevi kvadrat izgleda duže zar ne? Isto to se može reći i za haljinu desno, iako su posrijedi haljine iste dužine.

Evo i nekih “živih” primjera. Upotrijebila sam namjerno crno bijele kombinacije, jer najveći kontrast između boja učiniće i najveći efekat. Ne moraju to biti crna i bijela, možete kombinovati crveno i teget, žuto i plavo itd…
Osim toga, ne moraju to biti ravne, prave linije, i one dijagonalne učiniće isti efekat, pa i bolji, jer ne samo da će izdužiti tijelo zbog vertikalnog položaja, nego će i “odsjeći” dijelove koje presijeca ukoso. Što je posebno učinkovito kada želite suziti struk i prikriti stomak.
I nemojte doslovce misliti o linijama kao prugama nacrtanim na odjeći. Pod linijom podrazumijevam i majicu koja viri ispod raskopčanog sakoa, kardigana, veste, mantila. Dakle, ako obučete npr dugački blejzer preko bluze, on će podijeliti vaše tijelo na tri sekcije, na tri uzdužne pruge – dvije strane blejzera i srednja pruga koju čini bluza – isto kao što bi učinile čuvene haljine koje bojom odsijecaju bokove.


DRUGO PRAVILO: VELIČINA UZORKA

Međutim, morate se istovremeno držati i pravila da krupni uzorci proširuju, jer je ono na snazi i kad su pruge u pitanju. Previše široke pruge, bez obzira što su uzdužne, učiniće suprotan efekat, i tu dolazimo do osnovnog pravila: KRUPNI UZORCI PROŠIRUJU, A SITNIJI SUŽAVAJU!

Bez obzira da li su posrijedi džinovske tufne, kvadrati ili cvijeće, ako je krupno – izgledaćete krupnije, i obrnuto.


TREĆE PRAVILO: HORIZONTALNE LINIJE

Kao što vertikalne linije izdužuju i sužavaju, sa horizontalnima je, logično – obrnuto.
Horizontalne prugice će vas proširiti, naročito ako su široke tj debele, ali najgori učinak imaju one koje su smještene pojedinačno, same.

Pri tom ne mislim samo na liniju u smislu uzorka na haljini npr, kada je jedna linija ili pruga određene širine smještena na određenom dijelu, nego i na sve druge predmete kojima stvaramo taj efekat, kao što je npr kaiš. Zato ga nije preporučljivo nositi na bokovima tj umetnutog u hlače ako ste u tom dijelu tijela previše široki. U tom slučaju je bolje da nosite pojaseve, i to na struku, preko tunika ili haljina.
Ali horizontalne linije možete okrenuti u svoju korist ako ih pozicionirate na pravom mjestu.  Kao što vidite na slici, krajnja lijeva i krajnja desna figura izgledaju najduže i najtanje, dok ova u sredini djeluje najšire. Pravilo je jednostavno: što duže pogled putuje prema dole ili prema gore, bez prekida poprečnom linijom, izgledaćete više i tanje.
Zato su monohromatski (jednobojni) oufiti odličan izbor, jer nema prekida tj presjecanja na mjestu gdje završava jedna boja a počinje druga. To je preporučljivo naročito za niske osobe.

Što nas dovodi do još jednog pravila – ako nosite dvodijelnu odijevnu kombinaciju (majicu i hlače ili suknju) onda mjesto spajanja ta dva odijevna predmeta je takođe linija čije mjesto mora biti na što užem dijelu vašeg tijela. Dakle ako imate široke bokove neće vam pristajati duža majica sa suknjom ili hlačama niskog struka, jer vas presjeca i stvara liniju, upravo na najkritičnijem dijelu. Birajte hlače i suknje visokog struka, i nosite pojaseve na struku.


ČETVRTO PRAVILO: DIJAGONALNE LINIJE

Kao što sam već napomenula, dijagonalne linije stvaraju još bolji efekat od vertikalnih. Gdje god da ih smjestite, suziće vas! To je ono što najviše doprinosi uspješnom “fotošopiranju” – ne samo linije već strateški raspoređene sekcije boja. Ako su boje na odijevnim predmetima složene ukoso, ili ako nosite asimetrične krojeve, svi ti optički trokutovi “iskomadaće” cjelinu i učiniti vas vitkijima.
Kvadratići na obe slike su jednaki ali desni izgledaju manje.
To presijecanje koje ide ukoso, moguće je postići ne samo bojama i uzorcima, nego i krojevima, pa zato uvijek birajte asimetrične tunike i haljine, koje su duže na jednoj strani, birajte haljine ili bluze koje su nabrane i skrojene ukoso.

Slijedeći isto pravilo birajte i sakoe koji su iskrojeni ukoso a ne ravno. Džepovi ili klapnice, takođe neka idu ukoso. Isto pravilo za džepove važi i kod izbora hlača, kao i kod džepova na haljinama. Ravni veliki, kvadratni ili pravougaoni džepovi – povećavaju, a kosi i manji – sužavaju i smanjuju, pa se držite tog pravila kad birate hlače, pa i haljine. One koje imaju velike kvadratne džepove na bokovima, nisu dobar izbor.
Žene sa velikim grudima često biraju košulje sa džepovima da bi sakrili, odnosno smanjili svoje grudi. To je kao da pokušavate sakriti fleku neonskim natpisom: ovdje ispod je fleka!


PETO PRAVILO: KONVERGENTNE VS DIVERGENTNE LINIJE

Jedan od najlakših trikova kada želite dio tijela suziti odnosno proširiti je da ispravno izaberete izrez! Taj će izbor napraviti balans u proporcijama. Dakle, ako imate uska ramena a široke bokove, optički ćete suziti donji dio tijela ako gornji raširite, i obrnuto. Ova ilustracija to najbolje prikazuje.


Lijevi kvadrat (bokovi) izgleda uže, jer je gornji dio raširen, dok je kod desnog kvadrata gornji dio sužen, pa se samim tim donji kvadrat (bokovi) čini još širim.
Oko će se uvijek usredotočiti na širi i svjetliji dio outfita. Zato ako želite suziti donji dio dijela, skrenite pažnju na gornji, izborom svjetlije boje i širokog V ili čamac izreza ili golim ramenima. Ako želite raširiti donji dio tijela, suzite gornji, izborom halterneck dekoltea, tj bilo kakvog rješenja koje sužava prsa.


ŠESTO PRAVILO: SVIJETLE I TAMNE BOJE

Svi znamo da svijetle boje provećavaju a tamne umanjuju. To je utoliko više izraženo kada ih nosite zajedno. Kao što vidite na slici, tamni dio kvadrata izgleda manji u odnosu na svijetli, na obe slike.

Nije bitno koje boje nosite, dok god tamnije nijanse oblačite na dio tijela koji želite smanjiti, a svjetlije na dio koji želite naglasiti.


Da ponovim gradivo, i primjenim na konkretne slučajeve…

 • SMANJITE BOKOVE, korištenjem tri pravila:
  1. Sitnog i tamnijeg uzorka samo na dijelovima koje želite suziti
  2. Svijetle boje i široki kroj na gornjem dijelu tijela
  3. Podizanje linije presjeka majica/suknja, na uži dio tijela (još bi bolje izgledalo da je majica uvučena)
 • SMANJITE VELIKE GRUDI, korištenjem dva pravila
  1. Sitni uzorak, odnosno prugice, koje vizuelno smanjuju cijelo područje
  2. Vertikalni jednobojni dodaci sa strane koji uzdužno dijele gornji dio tijela na manje dijelove

 • STVORITE ILUZIJU OBLINA, korištenjem dva pravila
  1. Svijetle boje da naglasite obline
  2. Tamni dodaci da izdefinišete struk, bokove, izrez

 • SAKRIJTE STOMAČIĆ, korištenjem dva pravila.                                                                                                               1. Sitnog uzorka, za smanjivanje
  2. Dijagonalnih linija za sužavanje

 • PRODUŽITE NOGE, korištenjem uvijek jednog istog pravila                                                                                              1. Nosite odjeću visokog struka, ili onu čije su boje raspoređene tako da je linija presjeka podignuta što više


Geometrija je čudo!


AUTOR: Bojana Mutić

 

2 thoughts on “Suzite svoje tijelo optičkim iluzijama!

Ostavite komentar. Hvala ♥

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s