ZAŠTO da kupujete na Ebay-u, i KAKO?!


ebay, online shopping, online kupovina

Odgovor na pitanje “ZAŠTO” je jednostavan: Zato što za dolar, dva ili pet, možete kupiti nešto, što kod nas uopšte ne možete naći, a ako možete, platićete najmanje duplo skuplje i to u najjeftinijoj opciji – “kod Kineza” koji tu robu nabavljaju vjerovatno na isti način, tj sa istog izvora.
A oni koji tu ne zalaze, najčešće nadrljaju jer tu robu pronađu u nekim “renomiranim” buticima, i za nju izdvoje i 10 puta više novca.

Prvenstveno mislim na nakit, iako se to jednim dobrim dijelom  odnosi i na odjeću, torbe ili kaiševe, ali to danas nije tema. Sad ću se pozabaviti samo ovom grupom artikala, jer je to ono što sam ja najčešće naručivala.

Na fotografijama je nakit koji sam ja naručila prije 3, 4 i više godina. Odavno nisam ništa, jer to je Pandorina kutija… kad jednom vidite šta sve tu ima i po kojoj cijeni, pomalo poludite 🙂

U svakom slučaju, prvi komad kupila sam prije čak 8 godina, zato su neki modeli i demode, a i na pojedinima je metal pocrnio, međutim kvalitet je u ovom slučaju daleko iznad cijene (koja iznosi max 5 $), ako uzmemo u obzir činjenicu da je i mnoooogo mnogo skuplja bižuterija sklona tom istom problemu.

Neki od ovih mojih primjeraka iz galerije, nikad i nisu bili u modi, ali ja i dan danas čekam da me neko pozove na maskenbal sa temom indijske serije ili šta god, pa da stavim svoju Bolywood ogrlicu, naušnice i tikka piece na čelo.
Za sve ovo što vidite u galeriji ispod (nakit koji sam ja kupila preko Ebay-a), dovoljno je da kucate u pretragu JEWELRY (nakit) tj bilo koji izraz na engleskom jeziku koji iznačava ono što tražite (poslužite se alatkom google translate): necklace (ogrlica), bracelet (narukvica), ring (prsten), choker (ogrlice uz vrat), statement, big, chunky itd (izrazi koji označavaju da je nakit glomazan), golden (pozlaćeno)… opcija je bezbroj ali Ebay je jako pametan sistem, šta god da ukucate, jedna pretraga i klik na sliku će vas odvesti na milion drugih sličnih sugestija. Najmanji je problem PRONAĆI, veći je problem ODLUČITI šta ćete kupiti kad pred sobom imate izbor koji broji desetine hiljada jednako privlačnih rezultata.
Osim naziva tj ključnih riječi, bitno je da odaberete u filteru uslov da je raspon cijene do 5 dolara npr, ili koliko god planirate potrošiti. O načinu pretrage pisaću više u nastavku teksta koji se bavi pitanjem KAKO.
Dakle, bitna je poenta – da možete kupiti SVE što vam padne na pamet, a i ponešto što niste znali da postoji…
Ovo je bio moj izbor u proteklih nekoliko godina.

Kad smo kod kategorije da ćete pretražujući po ovoj virtuelnoj prodavnici pronaći i nešto za šta niste znali ni da postoji ni šta mu je svrha, moram reći da su te male eureke moja omiljena grupa. U sugestijama koje sam dobila (a koje Ebay kreira prema vašim prethodnim pretragama i kupovinama) tako su se našli ukrasi za špic od kragne, koji su moje omiljeno asesoar otkriće! Cijena im se uglavnom kreće oko 1 dolara. Free shipping naravno 🙂

Što me podsjetilo na jednu anegdotu… kako ja preko ebay-a, u moru ovih đinđuva naručujem i te neke gadget gluposti za sebe i za prijateljice (kao npr Hello Kitty USB), pa ponekad nešto i za muža (dijelove za auto), Ebay se vjerovatno pogubio u toj raznolikosti pa su me često nasmijale njihove preporuke, tj sugestije, koje su u ovom konkretnom primjeru koji sam navela bile džinovske plišane Hello Kitty glave koje se nasade na auto sjedište i mjenjač 🙂


Često sam kupovala i manžetne, ali sam dosta toga i poklanjala, kao i ovih ludih naramenica za sako (epaulette) koje sam takođe i kupovala i dijelila šakom i kapom, onomad kad je to bilo IN.
Volim sve što vole mladi, pa čak i ono što vole babe – broševe – daj samo nek’ se sija, pa sam naručila ponešto i iz te kategorije, i to uglavnom bube kojih se, osim u ovom agregatnom stanju – užasavam!

Vrijeme me opasno pregazilo, jer trenutno je na Ebay-u, najveći hit sušta suprotnost broševima, vrlo ekstravagantan i sexy “nakit za tijelo” (body chain, body jewelry…). U nazivu takvim ukrasima često piše i bridal, jer su zaista efektni u kombinaciji sa vjenčanicama, ili bilo kakvim rakošnim haljinama.
Neki primjerci graniče sa dobrim ukusom, ali i oni ispunjavaju svoju funkciju, u svakom slučaju.

Sve u svemu, nebo je granica!


Idemo dalje.
Odgovor na pitanje “KAKO” je takođe jednostavan, ali može vam se učiniti drugačije, jer je to jedna od onih procedura koje uživo završite za čas posla, ali kad treba prepričati, a tek o tome pisati – djeluje opširno.
Kao prvo, morate se registrovati na Ebay, kliknite na SIGN UP u gornjem lijevom uglu ekrana. Svi koraci su vam jednostavno objašnjeni, za početak ukucate osnovne podatke.

ebay, online shopping, hints, tips, online kupovina, savjeti, instrukcije
Nakon ove registracije, formiran je vaš nalog i tada je potrebno da uđete u podešavanje naloga. Opet u gornjem lijevom uglu “Account settings“.

ebay, online shopping, hints, tips, online kupovina, savjeti, instrukcije,
U tom prozoru, sada morate ići na opciju koja se tiče načina plaćanja, a to je PAY PAL. Pay pal je zapravo mjesto na kojem registrujete svoju karticu, jednom za svagda to je vaš posrednik u plaćanju bilo gdje, ne samo na Ebayu. Primjera radi, kada kupujete online na bilo kojoj stranici, u 99,99 % slučajeva imate opciju da platite posredstvom Pay pal naloga. Ta opcija, osim što je sigurnija od direktnog plaćanja karticom, mnogo je jednostavnija, jer ne morate svaki put kad plaćate da unosite sve svoje podatke već samo kliknete na dugmence Pay pal i unesete svoju šifru.
Dakle, ako nemate Pay pal nalog morate se i tu registrovati.
Na stranici vašeg naloga na Ebayu, to je onaj account settings prozor koji sam spomenula gore, kliknite na sign up dugmence. Dalje slijedite upute, vrlo je prosto, da ne bih za svaki korak postavljala slike, otegnuće se članak do Kine 🙂
ebay, online shopping, hints, tips, online kupovina, savjeti, instrukcije,
Možete registrovati bilo koju karticu, ne mora biti kreditna, može i debitna, samo je bitno da na poleđini pored glavnog broja računa imate upisano i tri broja, takozvani CVV kod, jer taj će vam podatak tražiti i prilikom registracije na Pay pal, ili kod bilo koje online kupovine kada plaćate direktno karticom.

Jedina stvar koju želim napomenuti kod registracije na Pay pal-u je sljedeća, jer tu se najviše ljudi zbuni. Da bi Pay pal znao da je ta kartica koju registrujete zaista vaša, on mora izvršiti provjeru, inače bi bilo ko, ko ukrade ili nađe nečiju karticu mogao da je registruje (u slučaju da u međuvremenu nije poništena), ili onaj ko uspije saznati te podatke tj brojeve na bilo koji način. Hipotetički 🙂
Dakle, provjera se odvija ovako – nakon što se registrujete, Pay pal će vam sa kartice čije ste podatke unijeli tj sa vašeg bankovnog računa (privremeno) skinuti simboličan iznos (oko 1 $ otprilike, ne sjećam se). Taj će vam novac vratiti nakon što vi unesete verifikacioni kod u polje predviđeno za završetak registracije. A do koda ćete doći na slijedeći način (sve to će vam svakako pisati tamo). Pozvaćete svoju banku i tražiti da vam pročitaju kompletan naziv transakcije čiji je iznos taj dolar i nešto. U tom nazivu osim što piše “Pay pal bla bla bla…” piše i jedan broj (mislim da je četvorocifren). Taj broj je kod koji je potrebno unijeti u polje za završetak registracije.
Ukoliko u banci ne žele (a često i ne znaju) da vam pročitaju taj podatak, sačekajte svoj mjesečni izvod i postupite po uputi.
Sa ovim je i vaša registracija na Ebay-u završena.


Što se tiče pretrage koju vršite, rezultati koje će vam Ebay ponuditi su prilagođeni prije svega adresi koju ste registrovali. Dakle dobićete cijene formirane za dostavu u vašu zemlju.
Rezultate pretrage (jer su uvijek sablasno beskrajni) možete “suziti” filterom.
Preporučujem da uvijek birate opciju “buy it know” (kupi odmah), to znači da ćete dobiti samo artikle koje možete kupiti odmah po naznačenoj cijeni. Inače će vam izbaciti i aukcije, koje traju danima i uglavnom teško da možete nešto osvojiti tim nadmudrivanjem. Djeluje privlačno jer je početna cijena 0.01 $ ali za par dana se svakako popne na istu onu cijenu po kojoj artikl možete kupiti odmah. Ušteda, ako je uopšte ima, je zanemarljiva, pa predlažem da se ne handrite s tim.
Birajte i opciju “free shipping” (besplatna dostava), iako se to uglavnom podrazumijeva.
Takođe birajte da vam se poredaju artikli od najjeftinijeg prema najskupljem “lowest first“.
Što se tiče drugih detalja, u slučaju da ste kucali npr “jewelry”, u kategorijama filtera možete birati razne opcije: brend, boju, vrstu materijala, opciju da li je novo ili korišteno, itd,… kao i raspon cijena, naravno.
Sve ove izbore sam označila crvenim strelicama.
ebay, online shopping, hints, tips, online kupovina, savjeti, instrukcije,


Jednom kada izvršite kupovinu, obratite pažnju na “delivery time“. To je vrijeme za koje prodavac garantuje da će vam proizvod doći na adresu. Uglavnom je rok mjesec dana, ali su meni neke stvari stizale i za sedam dana, a na nešto sam čekala i par mjeseci. Samo par stvari nije došlo nikada. Međutim, ukoliko prolizvod ne dođe u garantovanom roku, ili ne dođe uopšte, Ebay svojom politikom sigurnosti garantuje povrat novca. Meni su do sad svaki put uredno vratili novac. Ili poslali novi proizvod. Desilo se često i da tako dobijem dva artikla, novi i taj koji je kasnio, pa i novac na račun. Goriću u paklu 🙂
Kako god, moj vam je savjet da ne kupujete odjeću i obuću jer ih ne možete probati i slika često vara.

Sa nakitom je daleko jednostavnije. Šanse da se razočarate su jako male.
Takođe, kupujte samo ono za šta taj iznos koji plaćate možete “alaliti”. Ako se slučajno desi neka nezgoda, najbitnije je da vam je svejedno 😉
U vezi s tim, obratite pažnju na novo pravilo (odnosi se na Bosnu), da je cjenovni prag za carinjenje 50 KM (nisam sigurna u ovaj podatak, o tim ću uslovima detaljno sljedeći put), kao i da je uvedeno novo pravilo, da osim usluge koju plaćate pošti carinjenja, potom naknade carini, od nedavno plaćate i uslugu špeditera. Dakle, naknade će vas za proizvod od 50 KM koštati otprilike isto toliko.


I šta da vam kažem. Pamet u glavu 🙂


AUTOR: Bojana Mutić

Ostavite komentar. Hvala ♥

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s