Svi najbolji MAKEUP savjeti na jednom mjestu!


Dobro, možda ne baš svi svi svi, ali sigurno oni najvažniji 🙂
Odnosno, jedini bez kojih ne možete. Sve ostalo su finese, a ovo je OSNOVA! 

Sa šminkanjem je baš kao sa odjećom, nije problem odabrati šta želite i pronaći najljepše boje – najvažnije je znati KAKO to ispravno da upotrijebite i primjenite u skladu sa svojim oblikom tijela tj lica, u ovom slučaju.
Kako da istaknete ono što želite, kako da sakrijete ono što vam smeta, kako da suzite, proširite, kojim bojama i alatima.


Za početak,

upoznajte se sa šminkerskim alatkama!

Nije neophodno da imate svaku od ovih četkica, neke mogu poslužiti i za više namjena ali neke od ovih MORATE imati.
Nakon podloge (kreme ili specijalne makeup podloge) tečni puder možete nanijeti i prstima pažljivim utrljavanjem i tapkanjem pomoću spužvica. Za korektor takođe možete koristiti prste i spužvice.

Za puder u kamenu, prahu ili rumenilo, četku logično morate imati. Iako uz svaki puder dobijete tuferčiće ili jastučiće za njihovo nanošenje, oni su vrlo nezgodni jer ne možete ravnomjerno rasporediti količinu pudera koju aplicirate na lice pa dobijete debele slojeve i pečate jer, koliko god precizno to radili, svaki pokret ostavlja manje ili više vidljiv trag dok je sa velikom “fluffy” četkom moguće savršeno kontrolisati količinu praha. Ova se količina može dozirati i samim načinom korištenja četkice, laganim pokretima, tako da lice četkom “milujete i škakiljate” a ne grubo trljate, jer ćete tako poremetiti puder koji ste prethodno nanijeli, ali to već nisu pravila već očiglednosti pa im neću pridavati značaja 🙂


Za obrve morate imati četkicu, ali ne morate ju posebno kupovati. Danas skoro svaka olovka za četkice dolazi u pakovanju koje na svom čepu ima malu četkicu.
Za češljanje trepavica predlažem da koristite staru potrošenu maskaru. Ja uvijek jednu ostavim u rezervi jer ona najbolje raščešlja trepavice, odvoji svaku trepavicu zasebno, a ono malo sasušene boje što se nalazi na četkici fiksira dlačice tako da je poslije vrlo lako nanijeti maskaru ravnomjerno, bez grudvica i sljepljivanja više trepavica u jednu.

Eyeliner nikada nisam ni pokušala nanijeti četkicom, isključivo koristim kist koji dobijem uz tečni eyeliner. Ali vrijedilo bi pokušati, jer svi profesionalni vizažisti nanose eyeliner na ovaj način – verovatno s razlogom. Pretpostavljam da posrijedi nije samo veća preciznost ovakvog načina nanošenja već i duže trajanje eyelinera u “kremi”.

Za usne, takođe, koristim samo olovke ili četkice koje dođu uz sjaj za usne.
Za nanošenje sjenila koristim tri vrste četkica, i to je pravilo najbitnije sijediti ukoliko želite lijepo našminkane oči bez grubih prelaza. Pljosnatu za sjenilo koje nanosim preko cijelog kapka (podlogu u svijetloj boji). Špicastu za isticanje uglova oka i široku pufnastu za blendanje prelaza.


Kako pravilno da konturišete lice?!

Sad da se malo vratimo unazad… ukoliko želite ispravno konturisati lice, bitno je da slijedite ova pravila. Na slici ispod je prikazan uobičajeni način za primjenu boja za konturisanje, korektora i rumenila.

Ali ukoliko želite to uraditi ispravno, odnosno u skladu sa svojim oblikom lica, istaknuti ono najbolje i ublažiti nepravilnosti onda poštujte navedena pravila.

Ovdje pogledajte ista ova pravila ali na konkretnim celebrity primjerima 🙂


A evo i poseban savjet za konturisanje nosa, koji zaista ima odličan efekat (savjet a ne nos :)) ukoliko precizno slijedite upute, jer se na ovaj način značajno mogu suziti konture.


Prilagodite obrve obliku lica!

Osim “prilagođavanja” crta lica vrlo je bitno i da obrve budu u skladu sa vašim licem i očima. One su vjerovatno i najbitniji DETALJ (velikim slovima!) na licu. Lijepe i uredno oblikovane obrve, a prvenstveno prilagođene fizionomiji vašeg lica, umnogome doprinose cjelokupnom izrazu lica, i obrnuto – predebele, ili još gore, pretanke obrve nanose, čak i šminkom nepopravljivu štetu vašem licu. Ukoliko ste u dvojbi u vezi sa oblikom vaših obrva, predlažem da posjetite kozmetički salon u kojem vam obrve mogu ispravno urediti, ošišati, stanjiti, po potrebi ofarbati ili oporaviti, ukoliko ste ih previše istanjili. Naposlijeku, možete posjetiti i nekog od stručnjaka koji se danas bave popularnim japanskim iscrtavanjem obrva i tako se riješite muka svakodnevnog crtanja obrva.
Na ovom crtežu pogledajte kakve obrve pristaju različitim oblicima lica.


Pravilno sjenčenje oka u skladu sa oblikom i bojom očiju!

Što se tiče nanošenja sjenila, takođe postoje vrlo jasna pravila o tome koja sjenila – svijetla ili tamna – treba da koristite na kojem dijelu oka zavisno od toga želite li ih povećati, ukositi i sl. Osim toga, pravila postoje i u pogledu korištenja boja zavisno od boje vašeg oka, iako u suštini, to pravilo treba koristiti u okviru šireg konteksta, boje vašeg tena, kose, garderobe… Potrebno je da uskladite sve te elemente, ali ovo je pravilo od kojeg možete krenuti, odnosno suziti izbor za početak, a dalje birajte u skladu sa kriterijima koje sam navela.


Trikovi za savršeno iscrtavanje eyeliner-a!

Za nanošenje eyelinera, poslužite se ovim crtežima a više forica i video tutoriala potražite u mom vrlo detaljnom članku u kojem sam se bavila samo ovom temom: Savršeni trikovi za jednostavno nanošenje EYELINER-a!


Kako da vizuelno povećate usne i produžite trajanje karmina!

Za efekat punijih usana, znate već i sami, sasvim diskretno olovkom precrtajte pirodnu liniju usana, sjajem naglasite “brežuljke” gornje usne i sredinu donje usne, ili se poslužite ovim trikom.

Za duže trajanje karmina prije nanošenja na usne stavite malo pudera ili korektora, a po završetku lagano utapkajte puder u kamenu ili rumenilo. Ja to radim sa običnim pamučnim blaznicama. Tako ćete postići mat izgled i produžiti trajanje karmina, ali nemojte pretjerivati da se ne bi napravile brazde i mrvice.
Ili jednostavno, kupite trajni ruž. Moj omiljeni je Max factor LIPFINITY, njega bukvalno ne možete skinuti ni motornom pilom 😀


MOJA MAKEUP PREPORUKA

Osim ove preporuke za Max factor ruž, jedina koju bih mogla navesti kao pomena vrijednu je puder. Odnosno, za svaki dan Nivea tonirana krema koju koristim već 20 godina (ozbiljno).

Sada su kobajagi napravili revoluciju i to nazvali BB kremama, ali u suštini tu nema značajne razlike. Ako je uopšte ima.
A ja povodljiva kakva jesam, probah i to. Niveinu, naravno, i još par. Garnier mi je ubjedljivo najbolja iz te grupe jer ima ono što je meni najvažnije, mekoću i masnoće taman toliko da lice ne izgleda suho i mrtvo. Definitivno nije za one sa masnijom kožom. Moja je, normalna do suha i ova mi kremica baš prija jer lice sa njom zaista blista.


Ali kada se baš želim zabetonirati, u te svrhe koristim REVLON ColorStay puder.

Osim navedenih proizvoda, vjerna sam jedino još ovom veteranu u svijetu maskara – Max factor 2000 calorie dramatic look, koju kombinujem sa (kako sam gore i napisala jednom potrošenom maskarom) Bobby Brown.

Ostale proizvode uglavnom stalno mijenjam, pa ukoliko vi imate neki savjet za mene, molim vas da mi pišete u komentar, a pogotovo koji eyeliner koristite, jer ja još uvijek nisam pronašla nijedan koji mi se ne obriše poslije sat vremena, a probala sam ih desetine 🙂


Nadam se da će vam ovaj vodič biti od pomoći.

KISS KISS


AUTOR: Bojana Mutić

2 thoughts on “Svi najbolji MAKEUP savjeti na jednom mjestu!

Ostavite komentar. Hvala ♥

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s