Znate li gdje možete pronaći ogledalo od 837 dijelića keramike?


image-0-02-05-7419ce8c78cc096785165147236a7e38361d833e22ce51c6b169f227dbdceb11-v

Iz istih onih razloga zbog kojih ne daju hirurzima da operišu članove porodice, ja ne bih trebala pisati o svojoj najboljoj prijateljici.

O njoj, njenom poslu, njenoj umjetnosti.

O svim onim bitnim „novinarskim“ podacima koje bi trebao sadržati članak čija je svrha da vam saopšti da moja Brana čini čuda. Jer ja znam kakav trud stoji iza toga i da je to veća umjetnost čak i od one koju stvara.

Neko drugi bi to napisao pametnije.
Napisao bi da ju je upoznao i da nije mogao da vjeruje da ta tu neka mala plava od dvadeset godina, u stvari ima petnaest više, a da je prije dvanaest završila fakultet i skoro isto toliko provela na birou za nezaposlene, cijelim srcem i dušom nadajući se da će konačno naći kancelarijski posao i raditi ga do kraja života, i uredno plaćati doprinose k’o sav „normalan“ svijet.

A da je onda, bijesna od čekanja, jednog lijepog dana odlučila sama sebi direktor da postane. I direktor i marketing menadžer i pr i sekretarica i skladištar i vozač.

Pisao bi još jednu narodno oslobodilačko junačku priču, o junacima iz naroda koji vjeruju u svoje snove, nikad ne odustaju, Bog im uredno šalje znakove odozgo ili odakle već, a oni samo po cijeli dan vjeruju i onda im se desi čudo.

lana

Ali ja znam da ona nije imala pojma u šta se upušta, da je umirala od straha, da je niko nije podržavao i sasvim sigurno nije dobijala baš nikakve znakove. Ni ja nisam vjerovala, a ni ona sama, da će od te ludosti zaista nešto naposlijetku biti. Ona se jednostavno usudila, bez ikakvog plana, grlom u jagode.

A stvorila je sebi carstvo – NIŽOL MOZAIK – iznimnog imena, po njenom iznimnom prezimenu. Znala sam, čim se udala i počela tako neobično prezivati, da će iza toga morati da stoji nešto posebno.

12342860_10205497005484683_334359575436414511_n

Neko bi drugi pisao o toj posebnosti, kako obično biva u člancima kojima je cilj da predstave nečiji rad i uspjeh, poslije uvoda nabrojao sve te posebne odlike umjetnosti kojom se ona bavi, istražio internet i saznao da je „mozaik stara umjetnička slikarska tehnika u kojoj se slažu jednobojni ili raznobojni komadići stakla, keramike, kamena i sličnih materijala, i da na taj način dobijamo umjetničke slike. Da se danas veoma često koristi u savremenoj arhitekturi prilikom dekorisanja modernih enterijera. Da mozaik u prostor unosi poseban ugođaj i nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.“

image-0-02-05-81d3ba1899aea1634eb1e1a0e39510c2e95cb7b3119b5203982a4f089890a88a-v

Ali ja bih napisala da ona stalno kuka da joj ruke više ne liče na ženske nego nekog šezdesetogodišnjeg zemljoradnika, jer reže staklo po cijeli dan, i brlja se sa fug masom i ljepilom, i da joj je krivo što nikako nokti da joj „dođu sebi“, i da ne pomaže ni onaj 8u1 lak što sam joj kupila da maže. I pomislim na to svaki dan kad ujutro pogledam u ogledalo koje je napravila meni, od OSAM STOTINA TRIDESET I SEDAM komadića stakla i kamenih pločica. Ja bih rekla da je to najljepše ogledalo na svijetu.

10258657_10202566149735121_2786882666672985677_o

Neko bi drugi napisao da se ne može odlučiti koje je ljepše, kao što nisu mogli ni oni koji su imali zadovoljstvo da biraju koja će izložiti u svojim salonima namještaja, ali onda niko ne bi znao da je ona taj dan kad je, sa ponosom i strahom, vozila svoja ogledala na njihovo prvo prodajno mjesto, sama iz svog stana, sa petog sprata svoje zgrade bez lifta, utovarila ta tri ogledala koja su i veća i teža od one koja ih je pravila, da je, moleći Boga da se ne ozlijede na putu do svog odredišta, vozila 30 na sat, i da me (nakon što je konačno bezbjedno stigla) nazvala pet minuta kasnije da kaže da se na parkingu viljuškar zabio u njen auto.

I da smo se valjale od smijeha.

I da nam je laknulo jer su u autu tada bila samo ogledala a ne njen najdragocjeniji teret, njeno dvoje djece koje vozi sa sobom i kod stolara po ramove, i kod staklara po ogledala, i u apoteku po kapi za inhalaciju i u prodavnicu po kruh i mlijeko. I da, kao i majčinstvo, njen posao nema radno vrijeme, nego traje 24 sata dnevno. I znam da bi ona to navela kao svoj najveći uspjeh.

Ali neko drugi bi mislio da je njen najveći uspjeh činjenica da su Nižol kreacije stigle i do Dubaija, Sidneja i Beča. A ne bi znao da ih je ona pravila u staroj šupici iza svoje kuće, gdje ju je onomad posjetila komisija Gradske uprave da provjeri da li to ona zaista zaslužuje subvenciju. I kad su joj oduševljeni dali pozitivan odgovor, ona zbunjeno upitala „Jel’ to neka greška?“.

Nije bila greška, bio je to početak jedne ljubavne priče.

235

O toj ljubavi i ona je nešto rekla, a ja vam to prenosim, da ovaj članak ne bi skroz naskroz prop’o.

„Kreativnost i ljubav prema umjetnosti usmjerila me je da napravim nešto jedinstveno. Prvenstveno su to bila mozaik ogledala, a kasnije i razni drugi predmeti u mozaik tehnici, vazne, svijećnjaci, lampe, kutije za nakit… Nakon što sam od ljudi iz svoje okoline dobila pozitivnu reakciju na moj rad, u meni se javila želja da se ozbiljnije posvetim dizajnu, izradi i formiranju brenda. Tako je nastao NIŽOL MOZAIK, kreativna umjetničko zanatska radionica, koja se bavi dizajniranjem i izradom unikatnih ručno rađenih predmeta u mozaiku.”

 

“Nižol mozaik nosi titulu starog zanata, i iz tog razloga sam se trudila da spojim tradicionalno i savremeno – tradicionalnu tehniku izrade mozaika i savremeni dizajn. Mogućnosti primjene mozaika u enterijeru su beskrajne, i svakom umjetniku koji je, poput mene, imao sreću da se odluči da svoju kreativnosti ispolji na ovaj način, izuzetnu satisfakciju pruža mogućnost da apsolutno svaki put stvori nešto novo i jedinstveno. ”

Predmeti koje izrađujem su estetski slični, moj stil izrade je prepoznatljiv, ali su svi izrađeni predmeti UNIKATNI!

Stvaranje takvih genijalnih i unikatnih umjetnina fantastičan je kreativni izazov, jer nijedna mašina na svijetu ne može napraviti ono što može kreirati ljudska mašta, srce i ruke. Osnovni motiv, koji je vodi kroz njene radne aktivnosti, je da sačuva spontanost i igru, jer uvijek joj je bilo najvažnije da je njen posao zabavlja, opušta i čini srećnom.

11043078_1381889818796771_4291371735054766091_n

O tome koliko su njena djela posebna možete se uvjeriti jer je ona jedna od zasluženo privilegovanih učesnika emisije „Može i drugačije“ na RTRS-u, u kojoj od oktobra prošle godine uživaju svi ljubitelji umjetnosti, arhitekture i dizajna enterijera.

Do tada, uživajte u predivnim kreacijama moje drage Branke Nižol, žene koja mi je prijatelj već dvadeset i osam godina, i koja je sjedila sa mnom u školskoj klupi dvanaest godina, zbog čega ovaj pismeni zadatak nisam mogla prepustiti nikome drugom.

ng3a


Članak objavljen na portalu Lola magazin.


AUTOR: Bojana Mutić

One thought on “Znate li gdje možete pronaći ogledalo od 837 dijelića keramike?

  1. Divna i topla priča…poznajem Branku još iz fakultetskih dana…i da, divim joj se. Posle ovog teksta još više.

    Like

Ostavite komentar. Hvala ♥

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s