Najpopularniji modni trendovi i odjevne kombinacije za zimu!


pretty-girl-winter-snow

Ako je zima, nije lav, ali je smor!

Bar je meni uvijek bio napor obući na sebe potkošulju, štrample, majicu, hlače, vestu, kaput, šal, kapu, rukavice, čizme, torbu… pa po onom bebećem principu, da se ukake kad ih ful obučeš (ja se ne ukakim, ali…) – mene dok dođem do ulaznih vrata počnu svrbiti noge zbog štrampli, pa poživčanim, pa spustim torbu, skinem čizme, kapu, rukavice, kaput, hlače i štrample,… pa obučem čarape, hlače, kaput, čizme i stavim torbu,… i onda me muž ugleda u hodniku – a ti se već vratila!

this-ohio-native-is-all-bundled-up-while-waiting-in-line-for-a-tour-of-the-white-house-on-jan-22Pa kad je već tolika muka to trontanje, onda da bar ima nekog smisla, a kakvog smisla možeš dati plastu sijena nego ga pokušati uljepšati i okititi, pa bar kao novogodišnju jelku 🙂

Šalim se – iako nije rijetkost da u takvim svojim pokušajima ja i zaličim na jelku – ali jedno je sigurno, jedini način da uljepšate zimski modni „izričaj“ jesu kape, šeširi, marame, šalovi i rukavice.

Kako ti dodaci, za razliku od uobičajenih (nakit i sl.) nemaju samo estetsku funkciju već prevashodno služe tome da nam bude toplije, zaboravljamo da su takve stvari i ukras.

Doduše, šeširi sa velikim obodom, koji su se ove zime „vratili“ u modu, stavili su akcenat na estetsku funkciju ovih grejnih tijela, pa sad sve češće po gradu srećem mačke u čizmama, što mi je izuzetno drago, jer zaista volim i cijenim kad se žene potrude oko svog izgleda.

Međutim, imam jednu malu zamjerku takvom pristupu – u želji da ispoštujemo određeni stil, često pretjeramo u dosljednosti, pa naposlijetku izgledamo maskirano, kostimirano, kao da smo upravo sišle sa bine Narodnog pozorišta.

5cbec87b5c639b2b8de5403387cea292Dakle, ako je nešto u trendu, a vi volite trendove, u redu – ali nemojte slijepo slijediti nametnuti stil. Nemojte pretjerivati i na sebe natovariti sve što stoji u izlogu butika, i šešir i čizme preko koljena i pelerinu i krzneni repić na torbici, izgledaćete kao lovac.

Znam da ovo „ne slijedite trendove slijepo“ zvuči otrcano, pa se bojim da ste preko te rečenice samo prešli, i moraću još jednom apelovati – kada imitirate trend, prisvojite samo ono što vam pristaje po svim onim mjerilima koje ću opisati u svojim novim člancima o odijevanju u skladu sa samom sobom, kao i sa oblikom svog tijela.

Nekim ženama bolje stoje raskošni šeširi, nekima vunene kape sa ćufticom. Bitno je samo da ne nosite neke odjevne predmete baš po svaku cijenu.

I kao neko ko sam sebe često porekne u jednom te istom tekstu, moram to učiniti opet. Čak i kad vidim nekog čiji je outfit, tj cjelokupni izgled, usljed nepoštovanja gore navedenih pravila, iskarikiran, pa čak i komičan, i to je svakako za veću pohvalu, nego kada se neko nimalo ne potrudi.

Napominjem, nije stvar u izgledanju! Trudite se oko sebe, dajte sebi vremena da si ugodite, nema veze da li ćete čitati, ići u pozorište, ili se našminkati i natakariti šešir od kojeg ne vidite hodati.

DOK GOD SAMOJ SEBI POSVEĆUJETE DOVOLJNO PAŽNJE, U SVAKOM SMISLU TE RIJEČI – TO JE POZITIVNO!

I da ne bi ostalo samo na teoriji, evo nekih odličnih primjera, kako se, sa mjerom, okititi modnim dodacima za zimu.

P.S. Koji outfit vam se najviše sviđa?

Meni 14 sa karo šalom, 17 sa zelenim krznom, 23 sa ljubičastom vestom i posljednji 🙂


Članak objavljen na portalu Mamaklik.


Autor: Bojana Mutić

One thought on “Najpopularniji modni trendovi i odjevne kombinacije za zimu!

Ostavite komentar. Hvala ♥

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s